Seminář je přesunut na 22. února 2023.
PROGRAM SEMINÁŘE
Historie a současnost výroby vína
- Světová produkce – trendy a budoucnost udržitelného vinařství
- Produkce v ČR
- Rozdělení vín
- Stylistika vín
- Výrobní kroky
Před-fermentační operace
- Příprava a průběh sklizně
- Šetrnost sklizňových operací
- Před-fermentační operace
- Odstopkování a mačkání bobulí
- Macerace tuhých částí hroznu
- Lisování
- Metody odkalení moštu
- Parametry moštu před fermentací
- Funkční přípravky – taniny, enzymy, výživa, čiřící přípravky
Kvasinky a alkoholová fermentace
- Alkoholové kvašení
- Kvasinky – saccharomycétní a nesaccharomycétní a jejich využití
- Možnosti zastavení fermentace
Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
- Význam a použití JMF
- Mléčné bakterie
- Parametry ovlivňující průběh JMF
- Management JMF
Školení a zrání vín
- Stáčení a síření
- Oxid siřičitý – jak správně sířit
- Čiření vína
- Zrání vína
Finalizace vín
- Čištění a filtrace
- Krášlení, stabilizace a lahvování
- Problematika kyslíku
- Uzávěry lahví
- Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma.