INOVACE VE VÝROBĚ VÍNA
PŘEDNÁŠÍ
DOC. ING. MOJMÍR BAROŇ, Ph.D.
ÚSTAV VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ
ZAHRADNICKÁ FAKULTA
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ
PROGRAM SEMINÁŘE
- Úvod do problematiky vína
- Světová produkce
- Možnosti přístupu - Terroir
- Výrobní filozofie
- Stylistika vín
- Výrobní kroky
- Vinifikace hroznů, výroba bílých vín vs výroba červených vín
- Příprava a průběh sklizně
- Šetrnost sklizňových operací
- Před-fermentační operace
- Odstopkování a drcení bobulí
- Ležení rmutu před lisováním
- Lisování
- Odkalování moštu a použití čiřidel
- Regulace obsahu kyselin
- Měření a zvyšování cukernatosti moštu
- Kvasinky a řízení alkoholové fermentace
- Alkoholové kvašení
- Kvasinky
- Nástroje řízení alkoholového kvašení
- Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
- Význam a použití JMF
- Mléčné bakterie
- Parametry ovlivňující průběh JMF
- Management JMF
- Školicí operace a zrání vín
- Stáčení a síření
- Oxid siřičitý
- Chemické postupy odkyselování
- Čiření vína
- Zrání vína
- Finalizace
- Filtrace
- Krášlení, stabilizace a lahvování
- Problematika kyslíku
- Uzávěry lahví
- Speciální technologie
- Zrání vín na kvasnicích – metoda sur-lie
- Výroba rosé vín
- Výroba sladkých vín (Ledové víno, Slámové víno, Botrytické výběry)
- Teplá cesta u červených vín, karbonická macerace
- Šumivá vína
- Oranžová vína
Teoretické vyučování bude doplněno o vzorky vín, které jsou typické pro přednášené téma.
Na teoretickou část bude navazovat exkurze do vinařského provozu.