Semináře jsou spolufinancovány v rámci Programu rozvoje venkova, Operace 1.1.1. Vzdělávací akce.
Přednáší Ing. Alena Saláková, Ph.D.(Ústav technologie potravin Agronomická fakulta Mendelova univerzita v Brně)
Právní předpisy ČR a EU v oblasti bezpečnosti potravin, zavedení a řízení systému bezpečnosti potravin podle zásad HACCP, zásady správné výrobní a hygienické praxe, požadavky na mléko pro výrobu sýrů, vliv pasterace na výrobu sýrů, jednotlivé technologické operace při výrobě sýrů, úprava mléka před sýřením, syřidla a sýření mléka, stanovení syřitelnosti a dávky syřidla, solení sýrů, zrání sýrů, technologický postup výroby čerstvých sýrů, praktická výroba čerstvého sýru, požadavky na mléko pro výrobu kysaných mléčných výrobků, vliv pasterace na výrobu kysaných mléčných výrobků čisté mlékařské kultury, jejich hodnocení a práce s čistými mlékařskými kulturami, smetanový zákys, využití v mlékárenských technologiích, jogurtová kultura, výroba jogurtů, acidofilní kultura, výroba acidofilního mléka, kefírová kultura, výroba kefíru, hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků, technologický postup výroby jogurtu, technologický postup výroby kefíru, technologický postup výroby kyšky.